Martin Straka po výborném výkonu 13. na světě na 10 km, Ondřej Zach 37.

Velmi dobrý výkon v závodě na 10 kilometrů na Mistrovství světa ve Fukuoce předvedl český reprezentant Martin Straka. Potvrdil dobře načasovanou formu, kterou naznačil už před dvěma týdny na bazénovém Mistrovství ČR a v Japonsku si doplaval pro velmi kvalitní 13. místo. Druhý český reprezentant Ondřej Zach dohmátl na 37. pozici.

Martin Straka se v posledních letech pravidelně účastní závodů Světového a Evropského poháru a v dnešním závodě dobře zúročil nabyté zkušenosti. Od začátku se dobře orietoval v hlavním balíku, nejdříve plaval ve třetí desítce pořadí, později, když se vedoucí skupina začala zmenšovat, se posunul až k 15. místu. Když se v pátém ze šesti kol definitivně hlavní balík rozpadl, působil ve druhé skupině. V závěrečném sprintu si svěřenec trenérky Jaroslavy Passerové dokázal poradit s několika velmi kvalitními soupeři a zaslouženě si doplaval pro 13. místo.

Ondřej Zach ztratil kontakt se špičkou už kolem poloviny závodu, přesto závod nezabalil a nakonec finišoval na 37. pozici.

Vítězství bere německý reprezentant Florian Wellbrock, který prakticky celý závod odvodil. Stříbro si připsal Kristóf Rasovszky z Maďarska a německou dominanci potvrdil třetí Oliver Klemet.