Straka podruhé na Mistrovství světa v TOP20, Štěrbová a Zach ve třetí desítce

Na světovém šampionátu v japonské Fukuoce byly dnes na programu závody na pětikilometrové distanci a v akci byli všichni čtyři naši reprezentanti. Nejlepší umístění naší výpravy zapsal opět Martin Straka, který finišoval jako devatenáctý. Jen o tři vteřiny za ním doplaval na 22. místě Ondřej Zach. Mezi ženami si lépe vedla Lenka Štěrbová, která dohmátla jako 26., Alena Benešová se dostala do cíle na 37. pozici.

Oproti víkendovým závodům na „olympijské“ desítce se ve Fukuoce ohřála o cca dva stupně voda, která se tak dnes pohybovala mezi 28 a 29 stupni.

Na start šly nejdříve ženy. Angličtí komentátoři přímého přenosu si před startem jako hlavní téma zvolili fakt, že obě poslední olympijské vítězky Sharon van Rouwendaal a Ana Marcela Cunha zůstaly na desítce bez medaile, čímž jakoby určili budoucí ráz dnešního závodu. Právě Sharon van Rouwendaal totiž většinu závodu určovala tempo, a tak i díky ní ve třetím okruhu zůstala na čele skupina již jen třinácti závodnic. Holandská superstar nakonec nestačila jen na jednu soupeřku. Vítězka z desítky Leonie Beck začala opět trochu volněji, brzy se ale posunula do první desítky a v druhé polovině posledního kola se nakonec dostala do vedení, které už nepustila. Sharon van Rouwendaal brala stříbro a dálkoplavecký svět definitivně do pořádku vrátila bronzem Ana Marcela Cunha.

České reprezentantky se pohybovaly v první polovině závodu prakticky na stejné úrovni, když se na mezičasech objevovaly v rozmezí jednotek vteřin. Druhá polovina ale více vyšla Lence Štěrbové, která s odstupem 2:15 doplavala 26., Alena Benešová ztratila necelé tři minuty a brala 37. místo.

Závod mužů proměnil ve one man show německý reprezentant Florian Wellbrock. Ten po svém vítězství na desítce v rozhovoru opět zopakoval již několikrát vyřčený fakt, že mu vyhovuje plavat na čele mimo souboje v balíku. A stejné taktiky se držel i dnes. Do vedení se dostal okamžitě po několika záběrech po startu a celý závod před sebe nikoho nepustil. Naopak svým tempem začal pole favoritů hodně rychle zmenšovat a nakonec mu zůstali pouze dva italští soupeři Gregorio Paltrinieri a Domenico Acerenza. Ti si připsali stříbro a bronz, ale na německého soupeře neměli. Florian Wellbrock si s pohodlným náskokem skoro pěti vteřin připsal již druhé zlato na tomto šampionátu a napodobil tak svoji reprezentační kolegyni Leonie Beck.

Zatímco české reprezentantky vydržely spolu polovinu závodu, jejich mužští kolegové ho prakticky bok po boku zvládli celý. Pohybovali se ve velké skupině na rozhraní druhé a třetí desítky, v závěru měl o něco víc sil Martin Straka, který se s Ekvádorcem Salgadem podělil o 19. místo se ztrátou 2:51. Ondřej Zach ztratil na vítěze o tři vteřiny více a připsal si 22. místo.

Na dálkové plavce nyní čeká den volna a poté soutěže v Seaside Momochi Beach Parku zakončí smíšená štafeta na 6 km.