Itálie bere zlato ve smíšené štafetě, česká sestava končí šestnáctá

Smíšená štafeta na 4 x 1500 metrů dnes zakončila program dálkového plavání na Mistrovství světa v japonské Fukuoce. Relativně mladá disciplína se na Mistrovství světa plave teprve od roku 2017 a právě v tomto roce se na maďarském Balatonu zapsala i jediná česká účast. Ve Fukuoce se tato statistika po šesti letech rozšířila o další start. Pamětnice balatonského závodu Lenku Štěrbovou a Alenu Benešovou doplnili Ondřej Zach a Martin Straka a společně si doplavali pro šestnácté místo.

Počasí si pro 21 startujících týmů připravilo náročnější podmínky v podobě vln a společně s různými taktikami nasazení jednotlivých plavců na různé úseky se bylo na co dívat. První dva úseky ovládaly týmy, které nejdříve nasadily muže. Ale ani Španělsku (8.), ani Číně (11.) ani Jižní Koreji (18.) tato taktika úspěch nepřinesla. V druhé polovině se do čela dostaly sestavy předpokládaných favoritů a pro „italské“ zlato nakonec dohmátl Gregorio Paltrinieri. O čtyři vteřiny zpět dovezl David Betlehem sestavu Maďarska ke stříbru, o bronz se svedl těžký boj mezi finišmany Austrálie a Německa. Ještě pár metrů před cílovou bránou to vypadalo lépe pro Němce, ale poslední tři záběry zkušeně zvládl zástupce Austrálie Kyle Lee a tak poslední medaile putovala k protinožcům.

Česká sestava se držela během závodu spíše na zadních pozicích. Lenka Štěrbová předávala jako 18., Ondřej Zach na 16. místě, Alena Benešová 17., aby nakonec český finišman Martin Straka svedl druhý nejzajímavější souboj dnešního dne, kdy velmi těsně na dohmatu nakonec porazil Lva Cherepanova z Kazachstánu a zapsal konečné 16. místo.

Tím dálkoplavecká klání ve Fukuoce skončila. Mnoho nejlepších dálkových plavců ale bude možnost ještě vidět v bazénových disciplínách, které začínají tuto neděli. Stejně jako ve vodách okolo Seaside Momochi Beach Parku se bude jistě i v bazénu na co dívat.