Dvacet pět let od první „české“ přeplavby kanálu La Manche

Mezi lety 1971 – 1975 dvakrát František Venclovský a Jan Novák, v roce 1988 Lída Jelínková. Když na Silvestra 1992 s úderem půlnoci zaniklo Československo, mělo díky třem plavcům v záznamech pět úspěšných sólo přeplaveb úžiny mezi Anglií a Francií. Od roku 1993 se pak začala psát historie samostatné České republiky. Prvním českým pokusem byla neúspěšná plavba Richarda Blatného v roce 1996 (La Manche následně úspěšně přeplaval 31. 8. 1998). Na tu úspěšnou jsme si ale museli počkat další dva roky. Přesně před dvaceti pěti lety, 1. srpna 1998, uspěl ostravský plavec Libor Laštík.

Libora při přeplavbě doprovázel Petr Mihola (později sám úspěšný přemožitel Kanálu z roku 2006) a na tehdejší události vzpomíná – Před 25 lety vyšel první srpen na pátek. V kempu ve Folkestone jsme měli budíček už o půl čtvrté. Kanál ten den plaval první Čech, „fajny Ostravak“ Libor Laštík. Ti tři před ním totiž byli Čechoslováci. Začalo se v 5:14 hodin. Před startem se udála slavná historka, kdy plavec zapomněl plavky a plaval v mých. Už tehdy jsem byl profík a měl dvoje. Do vody jsem mohl jít každou lichou hodinu, počínaje třetí. Po deseti hodinách mávl rozhodčí Ulrich Haevecker rukou. Že prý můžu plavat kdy a jak dlouho chci. Ale 200 metrů před Francií jsem už musel z vody, Libor musel na Cap Gris Nez doplavat sám.

Přeplavba nakonec trvala 15 hodin a 55 minut. S hodinovým časovým posunem, který plavci při plavbě z Anglie do Francie překonávají, Libor Laštík v pátek 1. srpna 1998 v 22:09 zapsal do historie první úspěšnou přeplavbu pro Českou republiku.

O své přeplavbě napsal Libor také knihu – Svítání nejen nad La Manche – je dávno rozebraná, ale případní zájemci ji mohou sehnat z „druhé ruky“ – Kniha Svítání nejen nad La Manche – Trh knih – online antikvariát.

Libor Laštík má celou řadu českých následovníků, k dnešnímu dni přesně 29, ale titul první „české“ přeplavby už mu nikdo nevezme. Podařila se mu v době dlouho před boomem „kanálové turistiky“ (v roce 1998 bylo 23 úspěšných sólo pokusů, v roce 2022 už 131), kdy informací bylo málo a zkušeností ještě méně. Jeho přeplavba tak jistě stojí za vzpomínku a uznání.