Mistrovství ČR na tratích pět a dvacet kilometrů ovládli Kozubek a Pavlacká, štafetový titul pro Kometu Brno

Až na poslední prázdninový víkend se letos posunulo konání Mistrovství České republiky na pět kilometrů jednotlivců a štafet a na královské dvacetikilometrové trati. A volba termínu se nakonec ukázala jako dobrá, do Račic dorazil rekordní počet účastníků prakticky ve všech vypsaných mistrovských i nemistrovských disciplínách. Nejúspěšnějším závodníkem celého víkendu se stal Matěj Kozubek, který bral oba individuální tituly i zlato se štafetou.

Žákovský šampionát se letos vrátil do Opavy, přesto plavci kategorie staršího žactva ve velkém počtu přijeli i do Račic a tak se na startu pětikilometrové distance v kategoriích dorostu, dospělých, masters, kadetů a právě staršího žactva nakonec objevilo celkem 265 plavců a plavkyň.

Na start šli nejdříve muži, kadeti a starší žáci. V závodě mužů se na začátku vytvořila osmičlenná skupina, kde tempo prakticky celý závod udával Matěj Kozubek, který počet svých soupeřů postupně snižoval, až mu v posledním třetím okruhu dokázala sekundovat již jen dvojice Martin Straka a Ondřej Zach. Ani ti ale už nezvládli pozdějšího vítěze výrazně ohrozit, a tak si Matěj Kozubek (Kometa Brno) doplaval pro první titul račického víkendu s náskokem více než šesti vteřin. I o druhém místě se rozhodlo dříve než v cílovém sprintu. Martin Straka (USK Praha) dohmátl s náskokem devět vteřin na celkově třetího Ondřeje Zacha (PLAVÁNÍ České Budějovice).

Dvě hodiny po startu mužů vyzkoušely račickou vodu i plavkyně kategorie žen, kadetek a starších žaček. Hned na konci prvního okruhu ukončila svoje působení v závodě obhájkyně titulu Alena Benešová. Česká reprezentantka dorazila do Račic jen několik dnů po zahájení tréninkové sezóny, navíc i ne úplně zdravotně v pořádku, a tak ze závodu odstoupila předčasně. Na čele zůstala čtveřice Julie Pleskotová, Lenka Pavlacká (Štěrbová), Marie Kopáčová a Lucie Zubalíková. Více než kolo a půl udávala tempo první jmenovaná, kterou pak na čele vystřídala Lenka Pavlacká (Bohemians Praha), která si následně už vedení udržela až do cíle. Jen o necelou vteřinu zpět finišovala stříbrná Marie Kopáčová (PK Pardubice), bronz brala Julie Pleskotová (USK Praha).

Po klasické odpočinkové vsuvce v podobě kilometrového závodu přišly na řadu štafety, které letos slibovaly hodně napínavé souboje. Stejně jako v případě předchozí individuální pětky i zde se přepisovaly rekordy. Prezentovalo se celkem 54 týmů. Z pozice hlavních favoritů šla do závodu elitní sestava Komety Brno. Obhájci titulu sice přišli už před startem o Alenu Benešovou, kterou ale výborně zastoupila Lucie Netrefová. Plavkyně kategorie kadetek se za necelé čtyři týdny chystá na Mistrovství Evropy juniorů a v tomto ohledu si nemohla vybrat lepší tým. Její tři kolegové Lucie Zubalíková, David Ludvík a Matěj Kozubek totiž právě na tomto vrcholném juniorském klání nasbírali v minulosti dohromady sedm účastí. Kometa Brno A papírové předpoklady naplnila, jen po prvním úseku předávali „až“ jako druzí s dvouvteřinovou ztrátou, ale posléze už neohroženě kroužili na čele a v cíli brali zasloužené zlato. Zajímavé věci se děly za jejich zády. Do hry o nejvyšší příčky se totiž po několika letech vrátila sestava pražského USK. Právě do tohoto klubu se totiž přesunuli na začátku roku dva loňští vicemistři ještě v barvách Bohemians – Martin Straka a Julie Pleskotová. A čtveřice Tereza Anna Sýkorová, Julie Pleskotová, Štěpán Rjaško a Martin Straka měla, dle předpokladů, zápolit o stříbro s kvartetem Bohemians Tereza Čermáková, Lenka Pavlacká, Vojislav Štěrba a Tadeáš Neliba. A i zde se předpoklady naplnily. Finišman české štafety z letošního Mistrovství světa Martin Straka sice vyrazil do posledního úseku s půlminutovou ztrátou, kterou ale definitivně vymazal 200 metrů před cílem a společně s Tadeášem Nelibou připravil pro diváky nejnapínavější finiš dne. Ten musela rozklíčovat až cílová kamera, která přiřkla stříbro USK Praha A a bronz Bohemians Praha A.

V neděli byla na programu královská dvacetikilometrová trať. Od roku 2014, kdy se domácí šampionát na této trati vrátil do Račic, vládnul kategorii mužů Matěj Kozubek. Poslední dva roky to ale neplatilo. V roce 2021 se ze zdravotních důvodů vůbec na startu neobjevil, minulý rok, také se zdravotními problémy, už startoval, ale po porážce ve finiši bral „pouze“ stříbro. Letos to byl ale jiný příběh. Ve slušné formě plavající Matěj vyrazil hned po startu do čela a v pátém z osmi okruhů definitivně přišel i o poslední soupeře. Osamoceně pak kroužil na trati a navyšoval náskok, který v cíli činil více než sedm minut. I o druhém místě bylo jasno delší dobu před cílem. Martin Straka loni vzdal závod pouhý okruh před cílem, letos se ale vrátil na pozice, které mu patřily už v letech 2020 a 2021. O pět minut později pak finišoval bronzový Denis Borovka (Swim Academy BoRa).

Mezi ženami hned od startu mířila za dalším titulem Lenka Pavlacká, ta sice tentokrát nezvládla udržet tempo nejlepších mužů a na trati plavala větší část závodu sama, přesto nedala svým soupeřkám žádnou šanci. V cíli z toho byla nakonec obhajoba loňského titulu s téměř 11 minutovým náskokem. Zajímavější věci se děly v souboji o druhé místo, o které téměř celý závod bok po boku zápolily Leontýna Trněná a Pavlína Soukupová. Prvním rokem v kategorii žen plavající Leontýna Trněná (Jihlavský PK) nakonec měla v posledním okruhu více sil a brala stříbro. Pavlína Soukupová (Slávia VŠ Plzeň) připsala čtvrtý bronz za poslední čtyři roky.

Na dálkové plavce čekají o následujícím víkendu poslední dva závody, které hostí Mělice. Na začátku října je pak na programu bazénová pětka v rámci Ceny Krnovska, která se ale letos premiérově poplave jako otevírací závod příští sezóny.

Na mezinárodním poli se nejdříve za necelé tři týdny představí Matěj Kozubek a Martin Straka na LEN Cupu v Barceloně, o týden později pak čtveřice Denis Borovka, Tomáš Chocholatý, Marie Kopáčová a Lucie Netrefová na Mistrovství Evropy juniorů na Korfu.