Na Korfu proběhlo úspěšné Mistrovství Evropy juniorů pro české barvy

Jakub Fichtl – 2003, Tomáš Melichárek – 2008, Matěj Kozubek – 2013, Alena Benešová – 2017. Čtyři jména a čtyři ročníky juniorského Mistrovství Evropy v dálkovém plavání, kdy reprezentanti České republiky pronikli do první desítky pořadí v individuálních startech. Letošní vydání šampionátu tento seznam významně rozšířilo. Na řeckém ostrově Korfu, kam se mladí plavci tentokrát sjeli, si pro umístění v TOP10 doplavali hned dva ze čtveřice českých reprezentantů.

Od změny na současný formát se třemi kategoriemi Česká republika, až na domácí šampionát v Račicích v roce 2019, nikdy neobsadila nejmladší juniorskou kategorii 14 – 15 letých plavců. Letos jsme ale zástupkyni měli. Hned v první závodě celého programu nastoupila Lucie Netrefová a pětikilometrový závod se ji hodně podařil. Prakticky po celý průběh se pohybovala mezi největšími favoritkami a v cíli to pro ní znamenalo zasloužené šesté místo, čímž po šesti letech vyrovnala historicky nejlepší český výsledek Aleny Benešové z Marseille.

Zbývající trojice nastoupila o den později k závodům na 10 kilometrů. Marie Kopáčová si v 21 členném startovním poli doplavala pro solidní 12. místo. Mezi juniory jsme se pak dočkali zmiňovaného druhého umístění v TOP10. Denis Borovka zvládl pět ze šesti okruhů v těsném kontaktu s hlavními favority, lehce ztratil až v závěrečném kole, a v cíli bral desáté místo. Poslední člen české výpravy Tomáš Chocholatý zapsal 19. příčku.

Poslední den šampionátu byl ve znamení štafetových závodů. Česká čtveřice nastoupila v kategorii U19 a bylo z toho v konečném účtování 8. místo.

Tomáš Chocholatý se tímto šampionátem rozloučil s juniorskou kategorií, Marie Kopáčová a Denis Borovka budou mít možnost startovat ještě příští rok, Na Lucii Netrefovou pak ještě mohou čekat dokonce hned další čtyři podobné šampionáty. Ten nejbližší je v příštím roce naplánovaný do izraelského Eilatu.