Martin Straka zvolen nejlepším dálkovým plavcem roku 2023, nejlepší juniorkou Lucie Netrefová

V pondělí 22. ledna proběhlo vyhlášení nejlepších sportovců Českého svazu plaveckých sportů za rok 2023. V rámci slavnostního večera byli opět vyhlášeni také nejlepší plavci Sekce dálkového a zimního plavání, o kterých rozhodlo devět členů Výboru sekce společně s reprezentačním trenérem a vedoucím trenérem dálkoplaveckého SCM. Zároveň byli oceněni také nejlepší plavci minulého ročníku Českého poháru v dálkovém plavání.

Vítězem v kategorii dospělých dálkových plavců se stal Martin Straka. Třiadvacetiletý plavec na začátku minulého roku změnil oddílovou příslušnost a tréninkovou skupinu, nově se tak začal připravovat pod vedením Jaroslavy Passerové a Petry Venturové v pražském USK. Nové prostředí a tréninková spolupráce například s nejlepším českým dálkoplavcem posledních let Matějem Kozubkem mu prospěla. Na Mistrovství světa v japonské Fukuoce si doplaval pro výborné 13. místo na „olympijské“ desetikilometrové trati a pro 19. příčku na poloviční distanci. Na závěr ještě dovedl jako finišman českou štafetu k 16. místu. V domácích vodách bral ve všech třech individuálních závodech Mistrovství ČR na otevřené vodě stříbrnou medaili a pro stříbro dovedl, opět jako finišman, i štafetu USK. Úspěšně se také několikrát představil v závodech Světového a Evropského poháru. Pro druhé místo si došel Matěj Kozubek. Ten sice v minulém roce uvízl v nepříjemné národní kvalifikaci pro Mistrovství světa a do Fukooky se nepodíval, jinak ale pokračoval v kvalitních výkonech, které mu vynesly tři domácí individuální mistrovské tituly, zlato se štafetou, celkové vítězství v Českém poháru i několik slušných výsledků v závodech Světového a Evropského poháru. Trojici doplnila Lenka Pavlacká (Štěrbová). Ta loni pojedenácté v řadě a potřinácté celkem zvítězila celkově v Českém poháru, brala čtyři individuální tituly (3x otevřená voda, 1x bazén) a bronz se štafetou na Mistrovství ČR a v mezinárodních vodách se představila na Mistrovství světa, kde si připsala 26. místo na 5 km a 37. místo na 10 km. Všichni tři vyhlášení plavci se už za dva týdny představí na Mistrovství světa v katarském Doha, které je zároveň kvalifikačním závodem pro OH v Paříži.

Nejlepší juniorkou mezi dálkovými plavci se stala Lucie Netrefová. Dcera bývalé výborné československé a české reprezentantky Hany Netrefové (Černé) rozhodně geny své maminky nezapře. V domácích vodách zůstala v roce 2023 neporažena ve všech deseti startech, které absolvovala, právem tak brala také celkové vítezství v Českém poháru své kategorie. Byla také členkou vítězné sestavy Komety Brno na Mistrovství ČR štafet. V mezinárodní konkurenci si nejdříve vyzkoušela start na Evropském poháru ve slovenském Šamoríně a poté v září přišla její velká chvíle na Mistrovství Evropy juniorů. Na řeckém ostrově Korfu si doplavala pro vynikající 6. místo v kategorii 14 – 15 letých juniorek, čímž na tomto typu šampionátu vyrovnala historicky nejlepší český výsledek Aleny Benešové z MEJ 2017. O jejím vítězství v anketě za rok 2023 tak nebylo žádných pochyb – hned deset z jedenácti hlasujících ji zařadilo právě na první místo.

V obou dálkoplaveckých kategoriích byli tentokrát vyhlášeni premiéroví vítězové a pozadu nezůstala ani kategorie zimního plavání. Po tříletém panování Jiřího Polanského tentokrát zvítězila Andrea Klementová. Ta v roce 2023 (v rámci dvou sezón Českého poháru v zimním plavání) zvítězila v 16 z 19 domácích závodů, ke kterým nastoupila. V mezinárodní konkurenci vyrazila na Mistrovství světa organizace IISA a po úspěšném vystoupení se vracela s pěti stříbrnými a třemi bronzovými medailemi v kategorii 18 – 24 let.