Katarské Doha hostí Mistrovství světa, na dálkové plavce čeká boj o Paříž

Během posledních sedmi měsíců čeká na dálkové plavce (a jejich kolegy z dalších plaveckých sportů) už druhé Mistrovství světa. Po japonské Fukuoce, kde se soutěžilo minulý rok v červenci, je tentokrát pořadatelem Katar, konkrétně jeho hlavní město Doha. V dálkoplaveckých soutěžích bude české barvy hájit čtveřice reprezentantů ve složení Martin Straka, Matěj Kozubek, Alena Benešová a Lenka Pavlacká.

Stejně jako ve Fukuoce, tak i v Doha schází v programu královská trať 25 km. Na výběr tedy jednotlivých sportovcům zůstává trať 5 km, smíšená štafeta na 6 km (4 x 1500 m) a nejdůležitější závod na 10 km. Ten je totiž poslední čistě dálkoplaveckou možností kvalifikace na letošní olympijské hry do Paříže.

Obhajoba kvalitních výkonů a hlavně dvou umístění ve druhé desítce v pořadí z Fukuoky čeká na Martina Straku. Nejmladší člen české výpravy, a čerstvě i nejlepší český dálkový plavec roku 2023, se postupně v průběhu posledních let probil až do širší evropské i světové špičky. Od svého vystoupení na posledním šampionátu zvládnul v mezinárodní konkurenci velmi slušně ještě zářiový Evropský pohár v Barceloně a v prosinci také závod Světového poháru na portugalské Madeiře. Tam, v kvalifikačním závodě českých plavců právě o MS v Doha, snesl jeho výkon, jako jediný z české výpravy, vysoká měřítka, když prakticky celý závod plaval v hlavním balíku a nakonec finišoval se ztrátou těsně nad jednu minutu na vítěze.

Do české sestavy se po loňské absenci vrací Matěj Kozubek. Olympionik z Tokia a dlouhodobě nejlepší český dálkový plavec loni uvízl v neúprosné domácí kvalifikaci a klání ve Fukuoce sledoval pouze z domova. Druhé podobné zklamání už ale nepřipustil, v září na finále Slovenského poháru splnil bazénový limit a mohl tak vyrazit na Madeiru ke druhé části kvalifikace. Tam sice úplně nezářil, se svým tréninkovým kolegou Martinem Strakou prohrál o čtyři minuty, přesto si s naprostým přehledem zajistil letenku do Doha, když další české soupeře porazil s ještě větším rozdílem. V Doha by určitě rád navázal na tři roky starou úspěšnou olympijskou kvalifikaci.

To obě české zástupkyně v ženské kategorii budou chtít na závod na Madeiře radši zapomenout. Okolnosti sice do Portugalska nepustily žádnou další českou reprezentantku, kvalifikace tak byla víceméně formalita, přesto zopakování odstupu 11 minut Aleny Benešové a 15.5 minuty Lenky Pavlacké by v Kataru k úspěchu pravděpodobně nevedlo. Po závěrečné dvouměsíční přípravě tak budou obě české reprezentantky určitě vyhlížet výrazně lepší výsledek.

Pro české fanoušky tentokrát nabízí místo konání, oproti loňské Fukuoce, příjemnější časový posun pouhé dvě hodiny. Vzhledem k tomu, že většina závodů, až na jednu výjimku, má naplánovaný start na 10:30 místního času, budou v ČR jednotlivé disciplíny začínat v půl deváté ráno.

3. 2. 10:30 – 10 km ženy (Benešová, Štěrbová)
4. 2. 10:30 – 10 km muži (Straka, Kozubek)
7. 2. 10:30 – 5 km ženy (Benešová, Štěrbová) | 13:00 – 5 km muži (Straka, Kozubek)
8. 2. 10:30 – 6 km štafeta (Straka, Kozubek, Benešová, Štěrbová)


pozn.: všechny časy jsou v časovém pásmu GMT+3 (pro SEČ -2 hod.)