Na Mistrovství světa v Doha absolvovali plavci desetikilometrové závody, Martin Straka míří na olympiádu

Závody na olympijské distanci 10 kilometrů, které zároveň sloužily i jako kvalifikace právě na Olympijské hry do Paříže, byly na programu o uplynulém víkendu na MS v Kataru. Na startu byla kompletní čtveřice českých reprezentantů – Martin Straka, Matěj Kozubek, Alena Benešová a Lenka Pavlacká. Nejvíce se dařilo prvně jmenovanému, který si po výborném výkonu připsal 17. místo s odstupem necelých 40 vteřin, což by mu mělo stačit ke kvalifikaci do Paříže.

Nejdříve se v Doha představily ženy. České reprezentantky se prakticky v celém průběhu držely ve čtvrté a a paté desítce pořadí. Hlavní balík nejdříve definitivně opustila v průběhu třetího ze šesti okruhů Lenka Pavlacká, která následně dohmátla na 41. místě s ztrátou 8:45. Ve čtvrtém okruhu o kontakt s hlavní skupinou přišla i Alena Benešová, ta poté finišovala na 35. místě se ztrátou 6:32. Mistrovský titul si připsala nestárnoucí Sharon van Rouwendaal z Nizozemska.

Po, z české strany, trochu rozpačité sobotě přišla na řadu neděle a závod mužů. A zde to byl jiný příběh. Česká dvojice Martin Straka a Matěj Kozubek od začátku bojovala v přední části hlavního balíku. Oba čeští reprezentanti úspěšně své pozice udržovali i v dalších okruzích a živili olympijskou naději. O něco hůře tentokrát dopadl Matěj Kozubek. Olympionik z Tokia si po závodě posteskl nad problémy na bójkách, které ho možná stály lepší než 21. místo se ztrátou 1:26. Martin Straka na úplném čele vydržel do poloviny posledního okruhu, pak bojoval ve druhé skupině jen kousek za vedoucími plavci. Nakonec z toho cíli byla 17. příčka s výbornou ztrátou necelých 38 vteřin. Toto umístění by Martinovi mělo zajistit letenku do Paříže. Nyní se čeká jen na potvrzení kvalifikace ze strany World Aquatics. Zlatá medaile ze závodu mužů putuje zásluhou Kristofa Rasovszkého do Maďarska.

Pondělí a úterý jsou po dálkové plavce volnými dny, ve středu kompletní česká sestava nastoupí k závodům na 5 kilometrů, ve čtvrtek pak dálkoplavecký program zakončí smíšená štafeta na 6 km (4 x 1500m).