Martin Straka patnáctý na 5 kilometrů, česká štafeta končí čtrnáctá

Závody na trati pět kilometrů a závěrečným kláním smíšených štafet skončil program dálkového plavání na Mistrovství světa. Na pětikilometrové distanci se z českého týmu opět nejlépe vedlo Martinu Strakovi, který doplaval jako patnáctý, česká čtveřice si pak připsala čtrnáctou příčku mezi štafetami.

Středeční program na Mistrovství světa obsahoval závody na pět kilometrů žen i mužů. Na start nejdříve vyrazily ženy. Česká dvojice Alena Benešová a Lenka Pavlacká se prakticky celý závod pohybovala ve třetí a čtvrté desítce, mnohdy obě české reprezentantky plavaly jen několik vteřin od sebe. V cíli byla nakonec o něco dříve Alena Benešová, která dohmátla na 27. místě, sedm vteřin za ní pak finišovala Lenka Pavlacká jako 31.

Do závodu mužů nastoupila česká dvojice Martin Straka a Matěj Kozubek. V průběhu se o něco lépe dařilo Martinu Strakovi. Ten sice podle svých slov neodstartoval nejlépe a první kolo doháněl úplné čelo, nakonec se ale pevně usadil ve vedoucí skupině a zvládl se v ní udržet až téměř do samotného závěru. Nakonec bral výborné patnácté místo. Matěj Kozubek naopak začal dobře, postupně ale jeho odstup na nejlepší narůstal. Nakonec dohmátl na 31. pozici.

V závodě štafet nastoupil český tým v sestavě Alena Benešová, Lenka Pavlacká, Martin Straka a Matěj Kozubek. Štafetu začala Alena Benešová a předávala na 20. pozici. Její tři kolegové pak umístění vždy o dvě příčky vylepšili. Lenka Pavlacká předala na 18. místě, Martin Straka na 16., aby český finišman Matěj Kozubek dohmátl jako čtrnáctý, čímž společně se svými kolegy vylepšil o dvě místa české umístění z loňské Fukuoky i z jediného předcházejícího štafetového startu v roce 2017 na Balatonu.

Za dálkoplaveckým programem na Mistrovství světa spadla opona. V příštím roce se nejlepší světoví dálkoplavci sejdou v Singapuru. Tím by se definitivně program pořádání Mistrovství světa měl vrátit do klasického dvouletého cyklu v rámci lichých let. Ještě v letošním roce je ale na programu Mistrovství Evropy v červnu v Bělehradě, a evropský i světový šampionát juniorů. Nadcházející mezinárodní program nabízí závody Světového i Evropského poháru, tím úplně nejbližším je Světový pohár v Egyptě 23. – 24. března, kde by se opět měli představit někteří z českých reprezentantů.