Maraton Celé Lipno

Když jsem v roce 2014 začal plavat delší vzdálenosti, napadla mě myšlenka přeplavat celé Lipno na délku. Po úspěšné přeplavbě Severního kanálu v roce 2018 jsem vyměnil představu vlastní přeplavby za uspořádání plaveckého ultramaratonu, který mi ve střední Evropě chyběl. Inspirací byl maraton ve Švýcarsku (Rapperswill-Zürich). Chtěl jsem ovšem navázat na naši dálkoplaveckou historii, a proto volba padla na moje oblíbené Lipno. První zmínka o závodu je již z 3. září 1964. Závod byl zajímavý nejen nízkou teplotou vody (pouze 14,5° C), ale i shodným časem vítězů pana Venclovského a pana Eremiáše – a to v čase 5:13:00 na trase 10 km.

Další závod uspořádal Oldřich Liška v prvním červencovém týdnu roku 1967 – “I. maraton Lipno”, tato tradice dálkového plavání na Lipně trvá až dodnes. V roce 1973 se v kvalifikačním závodě na Kanál La Manche plavala doposud nejdelší vzdálenost 40 km. Nejteplejší voda byla v roce 1967 s 22° C, nejstudenější naopak v roce 1978, kdy měla pouhých 14,1°C.

Rád bych vybudoval pojem „Dal(a) jsem Celé Lipno“, což by byl takový etalon mezi extrémním plaváním na otevřené vodě nejen v ČR. Cílem tohoto extrémního závodu je umožnit plavcům sáhnout si na své limity. Nejdelší vzdálenost 33 km je svou obtížností už takový „skorokanál“. Uvědomuji si, že závod není pro každého a nikdy nebude masovou záležitostí. Náročnost přeplavby extrémní vzdálenosti může zvyšovat nízká teplota vody nebo vlny v případě silnějšího větru na dvou větších plochách. Takový závod rozhodně prověří vytrvalost a duševní odolnost. S nástupem bazénových závodů se vůle bojovat s vnějšími vlivy poněkud vytratila, ale stále jsou tady jednotlivci, kteří mají chuť překonávat překážky a hlavně sami sebe.

V roce 2020 jsem z důvodu vládních opatření (COVID) závod raději zrušil. Jakub Běžel si chtěl trať přeci jenom zaplavat, tak jsem mu poskytl GPS souřadnice bójí, které jsem měl zaměřené už z předchozího roku. Plavali z Radslavi do Lipna nad Vltavou a překonali vzdálenost 17 km, což bylo o trochu víc než “Půlka Lipna”. Voda měla od 16,5 °C do 17,5 °C. V roce 2023 jsem se vrátil ke svému snu o uspořádání plaveckého ultramaratonu, takže ráno dne 24.6.2023 se postavila na start u nás zatím nejdelší trati 33 km pětice solo plavců a jedna štafeta. Na poloviční trať (16 km) nakonec nastoupili tři plavci.

Letos přibudou dvě trati – „Čtvrt Lipna a Osmina Lipna“, ale pro zachování bezpečnosti účastníků, bude povinností mít bójku místo doprovodné lodi. Doprovod je na delších tratích nutný i pro orientaci a doplňování příjmu potravy. Plavec nemůže vystupovat na břeh z důvodu občerstvení, jinak bych jeho výkon nemohl nechat zapsat do LongSwims Database.

Termín závodu je stanoven na 29. června 2024, opět poslední víkend v červnu jako minulý rok. Důvodem je délka dne, kdy se dá plavat za světla. I pomalejší plavci tak budou mít možnost dokončit nejdelší trať a ukázat sílu své vytrvalosti. Žádosti na přesunutí závodu doprostřed léta nebudou vyslyšeny z důvodu již zmíněného denního světla a také proto, aby nedocházelo ke kolizi s již existujícím závodem na Lipně. Zvýšení teploty vody sice asi nastane, ovšem větší vliv má aktuální počasí. Navíc závod je koncipován jako extrémní, a proto bude závod pořádán vždy poslední víkend v červnu.

Pokud se někdo necítí na plavání delších vzdáleností, tak může vyzkoušet atmosféru extrémního výkonu jako doprovod plavce. Někteří plavci, zejména ze zahraničí, mají problém se zajištěním doprovodu. Vzhledem k brzkému startu je nutné si zajistit ubytování, pak dopravu a jiné, ale není nutné dobrovolničit zdarma. Kdyby vás zaujala možnost doprovodu, budu rád, když se mi ozvete. I tento zážitek určitě stojí za to.