Julie Pleskotová a Danylo Chobanian bazénovými mistry ČR na 5 km

Pražský podolský bazén hostil tuto neděli bazénové Mistrovství České republiky v dálkovém plavání v kategoriích dospělých, dorostu, kadetů a žactva. Shodou několika okolností na startu chyběli všichni čtyři čeští reprezentanti, kteří se představili na nedávném Mistrovství světa v katarském Doha. Závod se tak ještě před samotným zahájením otevřel širšímu poli favoritů. Stejně jako v minulém roce byl o start v Podolí velký zájem a teprve až po odhláškách bylo definitivně jasné, že všichni přihlášení budou moci opravdu startovat.

Hned v první ranní rozplavbě se opět rozdělovaly tituly v nejmladší žákovské kategorii plavců narozených v roce 2013. Pro zlato si doplavali Tadeáš SoukupJana Vokounová (oba SOP Kolín), které na stupních vítězů doplnili na stříbrné pozici jejich oddíloví kolegové Daniel VajdaJolana Fratričová, bronz si pak domů odváželi Dan Tomášek (Neratovický PK) a Agáta Průdková (OSP Hodonín).

V kategorii staršího žactva si mezi žáky v ročníku 2011 doplavali pro cenné kovy Daniel Gorbach (KIN České Budějovice), Jan Švanda (Kometa Brno) a Matěj Kovárník (PK Kuřim), v ročníku 2012 Petr Strakoš (PK Kuřim), Matěj Šmíd (ESA Hradec Králové) a Jan Štícha (KIN České Budějovice). Mezi žačkami pak v ročníku 2011 Karolina Bendová (SOP Kolín), Kristýna Šindelářová (PK Příbram) a Tereza Weisser (Motorlet Praha), v ročníku 2012 Karolína Kertész (ESA Hradec Králové), Josefína Pistulková (Bohemians Praha) a Sára Zemanová (SOP Kolín).

V následující rozplavbě kadetů přišel první vrchol dne. Jiří Zátopek (SK Kopřivnice) jako první český čtrnáctiletý plavec dokázal zaplavat 5 km pod jednu hodinu a v čase 59:36.5 si doplaval pro zlato v ročníku 2010 a nový český rekord. S uctivým odstupem pěti resp. devíti minut ho na stupních vítězů doplnili Štěpán Hruška (Lokomotiva Beroun) a Matyáš Trněný (Jihlavský PK). Mezi stejně starými kadetkami zvítězila Mia Srbová (USK), dcera bývalého českého dálkoplaveckého reprezentanta Pavla Srba, stříbro brala Linda Smetanková, bronz Veronika Landauerová (obě PK Příbram). Mezi o rok staršími kadety vládl Jakub Dzivý (PK Vysoké Mýto), před Vojtěchem Berkou (PK Příbram) a Šimonem Novákem (SOP Kolín), stejně staré kadetky ovládla Valentýna Němcová (Jihlavský PK), druhá doplavala Natália Špániková (OSP Hodonín), třetí pak Martina Šlechtová (Lokomotiva Trutnov).

Další český rekord nedělních závodů padl hned v následující rozplavbě dospělých. Po osmi letech se na startu bazénového Mistrovství ČR objevil bývalý český reprezentant a olympionik z Pekingu 2008 Rostislav Vítek, který následně časem 1:01:52.7 překonal rekordní zápis v masters kategorii 45 – 49 let.

V elitní rozplavbě žen byla hlavní favoritkou na zlato loni bronzová Julie Pleskotová. Čerstvě ze soustředění v Egyptě navrátivší se česká reprezentantka neponechala nic náhodě, vedla na všech mezičasech, a po právu tak brala mistrovský titul. Slušně sekundovat ji dokázala jen Lucie Netrefová (Kometa Brno). Prvním rokem mezi ženami startující plavkyně nakonec za vítězkou zaostala o cca 40 vteřin a brala stříbro. Bronz si domu odvezla její oddílová kolegyně Radka Mašková.

I v závěrečné rozplavbě mužů byl jedním z favoritů loni bronzový muž Danylo Chobanian (PK Krokodýl Brno). Ten měl cestu za titulem ale přeci jen složitější. Po kilometru obracel jako čtvrtý, pak ale postupně začal ztrátu odmazávat a v průběhu třetího kilometru se poprvé objevil na samotném čele, které už do konce závodu neopustil. Stříbro bral Tomáš Reissmüller (Bohemians Praha). Právě on dokázal pozdějšímu vítězi nejdéle odolávat a nakonec, i když po čtyřech kilometrech ztrácel již čtvrt minuty, finišoval jen necelé čtyři vteřiny za vítězem. Pro bronz si dohmátl Denis Borovka (Swim Academy BoRa). Český juniorský reprezentant v průběhu závodu ztrácel na v té době třetího Ondřeje Zacha až dvacet vteřin, kvalitním závěrem ale nakonec ztrátu nejenže dokázal zlikvidovat, ale účastníka dvou Mistrovství světa za sebou nechal v cíli skoro o půl minuty.

Rozdaly se i medaile v dorosteneckých kategoriích. Mladší dorostenky ovládla Lucie Netrefová před Helenou Odehnalovou (Slávia VŠ Plzeň) a duem Hana Krásnohorská (J&T Bratislava, 3. open) a Tereza Čermáková (Bohemians Praha, 3. ČR). V mladších dorostencích zvítězil Adam Rak (Kometa Brno), před Davidem Vernerem (AŠ Mladá Boleslav) a Jakubem Štverákem (Bohemians Praha). Zlato mezi staršími dorostenkami brala bronzová z žen Radka Mašková, před Vanesou Bouzkovou (Slávia VŠ Plzeň) a Klárou Svobodovou (PK Krokodýl Brno), stejně staré dorostence opanovalo duo medailistů z mužské kategorie Tomáš Reissmüller a Denis Borovka, bronz si připsal Radek Šimsa (Bohemians Praha).

Plavalo se také o limity na vrcholné soutěže. Nakonec se hranici limitu podařilo překonat třem juniorům – Lucie Netrefové, Tomáši Reissmüllerovi a Denisi Borovkovi, kteří se tak už teď mohou chystat na druhou část juniorské kvalifikace na Seči.