Trojice českých reprezentantů startovala na Mistrovství Evropy v Bělehradě

V hlavní městě Srbska aktuálně probíhá Mistrovství Evropy v plaveckých sportech, jehož součástí byly v minulém týdnu také soutěže v dálkovém plavání. České barvy hájila trojice reprezentantů ve složení Matěj Kozubek, Martin Straka a Julie Pleskotová. Do programu velkých soutěží se v plné délce vrátil také závod na 25 kilometrů, který úplně chyběl na posledních dvou Mistrovství světa a na předchozím Mistrovství Evropy v Itálii byl ze známých důvodů ukončen předčasně.

Program evropského šampionátu začal závody na olympijské trati 10 km, kde se představila kompletní trojice českých reprezentantů. Začalo se zároveň závodem žen, kde Julie Pleskotová vydržela ve skupině hlavních favoritek do čtvrtého ze šesti okruhů a v cíli nakonec zapsala 22. místo. Mezi muži dohmátl Martin Straka na 24. a Matěj Kozubek na 26. místě. Martin Straka si zároveň stěžoval na zatím neidentifikované problémy s uchem, do kterého ho během závodu kopnul jeden ze soupeřů. Později se ukázalo, že tato situace bude mít větší následky.

Druhý den byl na programu závod na 5 km. Tentokrát začínali muži, na startu byl za ČR pouze Martin Straka, který v cíli dohmátl na 25. místě. Julie Pleskotová v závodě žen předvedla kvalitní výkon, ještě v polovině posledního okruhu plavala v těsném kontaktu s favoritkami a v cíli nakonec dohmátla jako patnáctá.

Třetí den byl ve znamení již zmíněné královské trati na 25 kilometrů. Nejklasičtější vytrvalecká distance nezažívá lehké časy a i vcelku pozdní potvrzení jejího zařazení na program tohoto Mistrovství Evropy situaci moc nepomohlo. Na startu se tak prezentovalo pouze osm mužů a šest žen. Český zástupce Matěj Kozubek se statečně popral s více než pětihodinovým závodem, kde většinu průběhu plaval na okruhu osamocen, a v cíli zapsal 7. místo.

Po závodě na pět kilometrů pokračovala sága se zraněním Martin Straky. Lékaři mu byl diagnostikován prasklý ušní bubínek. Bezbolestivé ale hodně nepříjemné zranění mělo částečný vliv na výkony, ale hlavně na další průběh přípravy českého olympionika směrem k OH v Paříži. Po zákroku přímo v bělehradské nemocnici se přesunul do Prahy (kvůli zranění dostal zákaz létaní a cestu absolvoval částečně se slovenskou výpravou autem a částečně vlakem) a začalo mu kolečko vyšetření, ke kterému se sám přímo vyjádřil.

Vyjádření Martina Straky ke zranění z Mistrovství Evropy:
Aktuálně mám za sebou první kontrolu u českého doktora. Zranění ušního bubínku znamená automaticky zákaz tréninků ve vodě, který první lékař odhadl na cca 3 týdny. Nemyslím si, že zranění mělo hlavní vliv na výkony přímo v Bělehradě, ale určitým způsobem je určitě ovlivnilo. Tento pátek mě čeká další kontrola u specialisty, po které bude definitivně stanoven další průběh léčby. Nyní mám povolenou suchou přípravu, byť i tu s určitými omezeními. Situaci není ideální, nicméně udělám maximum pro to, abych se na OH co nejkvalitněji připravil..