Matěj Kozubek a Lenka Pavlacká získali domácí titul na olympijské desítce

Již počtvrté v řadě si o tomto víkendu na Sečské přehradě pro domácí titul na prestižní olympijské desetikilometrové distanci doplavala dvojice českých reprezentantů Matěj Kozubek a Lenka Pavlacká (v přechozích třech případech ještě pod dívčím jménem Štěrbová). Celkově si na této trati Matěj Kozubek připsal již sedmý titul, Lenka Pavlacká pak dokonce vítězství s pořadovým číslem devět.

Desítka na Seči byla letos rekordní, společně s kategorií kadetů, která plavala v rámci závodu Českého poháru, se na start postavilo celkem 115 plavců a plavkyň. Početné obecenstvo se tak určitě mělo na co dívat.

V závodě mužů chyběl jeden z velkých favoritů. Budoucí český olympionik Martin Straka se zotavuje ze zranění z Mistrovství Evropy a závod tak na sledoval pouze ze břehu. Matěj Kozubek (Kometa Brno) měl tak o něco jednoduší cestu za obhajobou. A ač měl v rukách 25 km dlouhý závod na Mistrovství Evropy i tak se předvedl ve velice dobré formě. V průběhu závodu plaval, jak je jeho dobrým zvykem, prakticky pořád na čele, vyzkoušel si několik cvičných nástupů a posléze již ve čtvrtém z pěti okruhů definitivně odpáral všechny své soupeře a mířil za jasným vítězstvím a obhajobou. V cíli dohmátl za 1:59:09.9 a musel se hodně dobře podívat zpátky na trať, aby uviděl další medailisty. Stříbrný David Ludvík (Kometa Brno) totiž doplaval s více než minutovou ztrátou a bronzový Petr Morávek (USK Praha) pak zapsal odstup dokonce přes dvě minuty.

To mezi ženami byl souboj o medaile přece jen o něco těsnější. Lenka Pavlacká (Bohemians Praha) si pro titul dohmátla v čase 2:08:06.2. O čtyři vteřiny zpět finišovala z Mistrovství Evropy v Bělehradě navrátivší se Julie Pleskotová (USK Praha), která většinu závodu odvodila z čela balíku. Pro třetí místo si pak, o další dvě vteřiny zpět, doplavala Lucie Netrefová (Kometa Brno). Největší česká na naděje na nadcházejícím Mistrovství Evropy juniorů ve Vídni si tak v první sezóně v kategorii dospělých připsala po stříbru na MČR v Podolí další domácí medailový úspěch.

Medaile se rozdaly také v dorosteneckých kategoriích. Mezi staršími dorostenci zvítězil Tomáš Reissmüller (Bohemians Praha), druhý byl Denis Borovka (Swim Academy Bora), třetí Radek Šimsa (Bohemians Praha). Stejně staré dorostenky ovládla Marie Kopáčová (PK Pardubice), před Annou Pumannovou (PO Kralupy) a Radkou Maškovou (Kometa Brno). V mladších kategoriích zvítězili medailisté z open závodu Petr Morávek a Lucie Netrefová, stříbro brali Jakub Novák (USK Praha) a Leontýna Trněná (Jihlavský PK), bronz pak Jakub Krásný a Hana Krásnohorská (oba OSP Hodonín).