Česká štafeta desátá na Mistrovství Evropy juniorů, mezi jednotlivci nejlépe Netrefová a Morávek

Kompletní tři závodní dny mají za sebou nejlepší evropští junioři na svém kontinentálním šampionátu ve Vídni. Z pětice českých reprezentantů se nejvíce dařilo dvojici Lucie Netrefová a Petr Morávek, kteří ve svých závodech shodně dohmátli na čtrnáctém místě. V závěrečný den si pak česká štafeta připsala umístění v TOP10, když finišman Denis Borovka českou sestavu přivedl do cíle právě na desátém místě.

Program Mistrovství Evropy začínal v pátek dopoledne závodem na 5 km nejmladší kategorie, kterou tentokrát český tým neobsadil, odpoledne v závodech na 7.5 km prostředních juniorů už ale české barvy na startu nechyběly. Mezi juniory se v premiéře na velké akci představil Petr Morávek. Ten sice relativně brzy ztratil přímý kontakt s hlavními favority, velmi kvalitním výkonem ale zvládl ztrátu na nejlepší minimalizovat a nakonec si dohmátl pro čtrnácté místo a kvalifikaci na zářiové Mistrovství světa juniorů.

Mezi stejně starými juniorkami se představila Lucie Netrefová. Ta loni startovala v nejmladší kategorii a šestým místem vyrovnala historicky nejlepší český výsledek na MEJ. Letos ji čekala těžší práce, protože proti ní stály většinově o rok starší soupeřky. Přesto zvládla závod na velmi slušné úrovni, když větší část plavala ve druhém balíku, a nakonec brala také čtrnácté místo, což i jí zajistilo letenku na juniorské MS.

V sobotu byly na programu desetikilometrové distance nejstarších juniorů. Nejdříve se mezi juniorkami představila Marie Kopáčová. I ona do poloviny závodu živila naději na kvalifikaci na Mistrovství světa, pak ale na nejlepší začala přeci jen ztrácet a v cíli dohmátla na 19. místě.

Mezi juniory pak byla na startu zbývající česká dvojice Denis Borovka a Tomáš Reissmüller. V náročném závodě, kde několik plavců předčasně odstoupilo a další závod dokončili značně vyčerpáni, si oba plavci připsali umístění ve třetí desítce. Denis Borovka finišoval jako 21., Tomáš Reissmüller pak 25.

Poslední den byly na programu štafety. Česká sestava ve složení Lucie Netrefová, Marie Kopáčová, Petr Morávek a Denis Borovka startovala v kategorii U19 a v průběhu celého závodu se pohybovala na dostřel TOP10. Nakonec mezinárodními závody nejostřílenější Denis Borovka si ve finiši zkušeně pohlídal izraelského soupeře a dohmátl pro sebe i své kolegy pro desáté místo.

Mistrovství světa juniorů je na programu první zářiový víkend na italské Sardinii v osvědčené lokalitě v Algheru.