Opava hostila Slezský pohár v dálkovém plavání a Mistrovství ČR žactva

O uplynulém víkendu se v Opavě na Stříbrném jezeře konal 6. ročník Slezského poháru v dálkovém plavání. Hlavní závod tvořil součet časů sobotní desítce a nedělní pětikilometrové trati. Krásné letní počasí a teploty vody 26 °C zaručily příjemné podmínky pro všech téměř 280 přihlášených plavců.

Slezský pohár – plavecký maraton od deseti k pěti letos vyhrál Denis Borovka ze Swim academy BoRa, druhé místo vybojoval Marek Skalník a třetí Marek Halva, oba Krokodýli z Brna, mezi ženami byla nejrychlejší (v obou distancích) teprve kadetka Natália Špániková z OSP Hodonín před Nelou Fabíkovou z Havířova a Eliškou Myškovou z Kolína. Celkem se obou závodů, desítky i pětky, zúčastnilo 58 plavců.

Stříbrné jezero vzniklo zatopením bývalého dolu na sádrovec a tak si oba vítězové si odvezli za vítězství sádrového trpaslíka a pytlík sádry.

V neděli také bojovali žáci o tituly Mistrů České republiky, starší žáci na 5 kilometrech, mladší na 3 km trati. Na 5 km trati jsme sledovali nejnapínavější souboj o vítězství, rozhodnout o novém mistrovi muselo až video cílových rozhodčích! Novými mistry ČR ročníku 2011 jsou Matěj Kovárník z PK Kuřim (o dohmat před Janem Švandou z Komety Brno) a Karolína Bendová ze SOP Kolín, v ročníku 2012 Petr Strakoš a Julie Závodníková oba z PK Kuřim. Mistry ČR mladších žáků ročníku 2013 jsou Matyas Vlach ze Slavoje Bruntál a Jana Vokounová z Kolína. Nejmladším Mistrem ČR ročníku 2024 se pro letošní rok stal Hugo Siebert z Bohemians Praha.