Martin Straka dvacátý v olympijském závodě v Paříži

Svou olympijskou premiéru má za sebou český reprezentant Martin Straka. V divácky velmi zajímavém závodě, který probíhal na okruhu v Seině, doplaval na desetikilometrové trati na dvacátém místě. O čtyři pozice tak vylepšil umístění Matěje Kozubka z Tokia. Nejlepšího českého mužského výsledku dosáhl při olympijské premiéře dálkového plavání v Pekingu sedmnáctým místem Rostislav Vítek.

Samotnému závodu předcházely dlouhé diskuze o kvalitě vody. I přes pochyby o zdravotní nezávadnosti nakonec dálkové plavání, stejně jako plavecká část triatlonu, proběhlo na plánovaném okruhu v Seině, což se ukázalo jako dobrá volba. Prakticky ve středu města vedený závod přilákal, i přes brzký start v 7:30, spoustu diváků a okruh vedený v první polovině po proudu a ve druhé proti zase připravil pro všechny startující náročnou výzvu, díky které byl celý průběh závodu extrémně zajímavý. Na start závodu mužů se nakonec postavilo 29 startujících.

Martin Straka se v průběhu celého závodu pohyboval na rozhraní druhé a třetí desítky, po závodě trochu litoval, že se mu v prvních dvou ze šesti plánovaných okruhů nepovedlo úplně zachytit tempo nejrychlejších plavců, v druhé části závodu se ale naopak dotáhl do skupiny silných plavců a v polovině pátého okruhu obracel na patnáctém místě. Nakonec po prohraném, divácky zajímavém, souboji s Američanem Puskovitchem zapsal v cíli konečné dvacáté místo.

Závodu dominoval maďarský reprezentant Kristóf Rasovszky, který prakticky celý průběh plaval na prvním či druhém místě a v cíli si právem dohmátl pro olympijské zlato a vylepšení stříbrného umístění z Tokia. Druhý doplaval Oliver Klemet z Německa a třetí další maďarský zástupce David Betlehem.

V domácích vodách bude možno nejčerstvějšího českého dálkoplaveckého olympionika potkat na Mistrovství České republiky v Račicích, z mezinárodních startů pak na Martina (a několik jeho reprezentačních kolegů) čeká start na světových pohárech v portugalském Setúbalu a Hongkongu.

Za čtyři roky se dálkoví plavci ke svému závodu sejdou u Tichého oceánu ve čtvrti Waterfront kalifornského Long Beach, což je jedno z pobřežních měst v oblasti Los Angeles, kam budou celé příští Olympijské hry situovány.