Kozubek a Svobodová ovládli mistrovskou dvacítku, Borovka a Pleskotová pětku, štafetové zlato pro USK Praha

Na veslařském kanálu v Račicích proběhlo o uplynulém víkendu Mistrovství České republiky jednotlivců na tratích 5 a 20 kilometrů a štafet na 5 km (4 x 1.25 km). Vhodně zvolený termín v samotném závěru prázdnin, v kombinaci s téměř ideálním počasím, přilákal do Račic rekordní počet plavců. Na jednotlivých tratích tak zápolilo více než 400 plavců a plavkyň a po celé délce výborně dostupný okruh lemovaly zástupy diváků.

Obvyklý program zahájil závod na pět kilometrů, ve kterém se jako první představili muži, kadeti a starší žáci. V kategorii mužů padl jeden historický milník, když se na start poprvé v české a československé historii postavila více než stovka startujících. A bylo se na co dívat. Na čele se vytvořila osmičlenná skupina, kterou na mezičas prvních dvou ze tří okruhů přivedli postupně olympionici z Paříže a z Tokia Martin Straka a Matěj Kozubek. V závěrečném okruhu se ale oba dlouhodobě nejlepší čeští dálkoví plavci museli před jedním soupeřem sklonit. Denis Borovka (Swim Academy BoRa) potvrdil svou stoupající výkonnost, když pravidelnými starty v zahraničí sbírá zkušenosti v kontaktních závodech, a v sobotu v Račicích využil v závěru největší absolutní rychlosti a dohmátl si pro premiérové zlato v hlavní kategorii. O vteřinu za ním finišoval obhájce titulu Matěj Kozubek (Kometa Brno), bronz si o další čtyři desetiny zpět připsal Martin Straka (USK Praha).

Závod žen okořenila účast dvou australský reprezentantek. Právě dvojnásobná účastnice Mistrovství světa Bianca Crisp a její reprezentační kolegyně Madisyn Armstrong totiž většinu závodu udávaly vysoké tempo, které dokázala akceptovat pouze trojice nejlepších českých reprezentantek. V cíli pak obě australské zástupkyně dohmátly na prvních dvou místech v open kategorii a za nimi si jako třetí celkově pro domácí titul dohmátla Julie Pleskotová (USK Praha), která k letošnímu zlatu na 5 kilometrů v bazénu přidala premiérový vítězství na stejné distanci i na otevřené vodě. Jen s nepatrnými odstupy v řádu jednotek vteřin pak domácí pódium doplnily druhá Lucie Netrefová (Kometa Brno) a třetí Marie Kopáčová (PK Pardubice).

Po krátkém intermezzu v podobě závodu na jeden kilometr přišel na řadu oblíbený závod štafet. Mezi hlavní favority opět patřily elitní čtveřice Komety Brno, Bohemians Praha a USK Praha. Nejlépe začala sestava Bohemians, kterou nejdřív po prvním úseku na čele přivedla Lenka Pavlacká, načež odlišně zvolená strategie s mužem na druhém úseku pak v polovině závodu přinesla klokanům téměř dvouminutový náskok na nejbližší soupeře. Pak ale začalo v oranžových barvách USK Praha A úřadovat nejrychlejší duo dne. Petr Morávek zlikvidoval kompletní náskok a, sice těsně ale, už na prvním místě předal Martinu Strakovi, který k náskoku přidal několik dalších vteřin a dohmátl pro sebe a své kolegy pro mistrovský titul. Bohemians Praha A brali stříbro, Kometa Brno A po čtyřech titulech v řadě získala tentokrát bronz.

Druhý den se nesl ve znamení královské dvacetikilometrové trati. Mezi muži sice na startu chyběl loni stříbrný Martin Straka, který, vítězně, absolvoval pouze doplňkový závod na poloviční distanci, trojice Matěj Kozubek, Denis Borovka a Tomáš Reissmüller ale předvedla kvalitní představení. Až na metu 15 kilometrů plavali všichni tři společně, pak už nastavené tempo nedokázala akceptovat Tomáš Reissmüller (Bohemians Praha), který si následně po zbytek závodu bezpečně hlídal bronzovou pozici. Zbývající dvojice vydržela pospolu až do posledního kola, kde nakonec o devět let starší a o více než 170 startů v Českém poháru zkušenější Matěj Kozubek zvládl odpojit i posledního soupeře a doplaval si pro titul a úspěšnou obhajobu. Denis Borovka se ztrátou 25 vteřin dohmátl jako stříbrný.

Mezi ženami nefigurovala ve startovní listině žádná z bývalých vítězek této náročné distance, už před startem tak bylo jasné, že bude dekorována úplně nová mistryně ČR. Tou se nakonec stala Klára Svobodová (PK Krokodýl Brno), která už ve třetím z osmi okruhů zůstala na čele ženského  závodu úplně osamocená a nakonec s luxusním náskokem více než šesti minut brala zlato a mistrovský titul. Pro stříbro si znovu po roce doplavala Leontýna Trněná (Jihlavský PK), bronz získala oddílová kolegyně vítězky Zuzana Vintrová.

V kalendáři aktuální sezóny zůstávají dva poslední závody hned o následujícím víkendu v Mělicích. Hned v říjnu ale začne sezóna příští, když se poplave v Krnově na místním 25 metrovém bazénu závod na 5 km.

O něco větší nabídku najdeme v seznamu mezinárodních soutěží. Na konci tohoto týdne se dvojice Petr Morávek a Lucie Netrefová představí na Mistrovství světa juniorů na italské Sardinii, za tři týdny čeká čtveřici Denis Borovka, Tomáš Reissmüller, Vojislav Štěrba a Leontýna Trněná start v závodu Evropského poháru v Chorvatsku. V říjnu jsou pak na programu hned dva závody Světového poháru. V portugalském Setúbalu a o čtrnáct dní později v Hongkongu bude startovat duo Matěj Kozubek a Martin Straka, v Setúbalu je ještě doplní Denis Borovka.

Kompletní výsledky MČR Račice 2024 včetně kategorií kadetů, dorostu a masters
📄 Mistrovství ČR na 5 km + 20 km, Mistrovství ČR štafet 2024 - výsledky